recurso entangled others

El dimarts 21 de novembre (Foyer Petit Palau, 18 h) s’inaugurarà l’exposició “Entangled Others, la natura del Palau de la Música Catalana a través de la intel·ligència artificial”. La mostra es podrà visitar fins al 15 de gener de 2024 de manera gratuïta en hores de concert o amb l’entrada per a la visita guiada. 


Entangled Others van ser escollits pel Palau de la Música Catalana per crear la imatge gràfica de la temporada 2023-24. Una imatge inspirada en la natura i en l’arquitectura de l’edifici que ha estat creada amb intel·ligència artificial (IA), quan es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte del Palau Lluís Domènech i Montaner.

L’exposició recull el total de la sèrie d’obres, 41 peces, que l’estudi Entangled Others va crear per il·lustrar la gràfica de la temporada artística 2023-24 del Palau i que s’han fet servir en el seguit de materials amb què el Palau comunica i difon la seva pròpia activitat. L’impacte estètic de les obres creades per Entangled Others en depassa la missió original, tot esdevenint autèntiques obres d’art en si mateixes. Amb aquesta mostra, el públic tindrà l’ocasió de gaudir d’aquestes imatges en diferents formats impresos, i també d’un vídeo d’animació que mostra el procés de creació de les imatges.

Humanitat i natura

La relació entre la humanitat i la natura, que és el tema de la temporada 2023-24 del Palau de la Música Catalana, vol posar en relleu la connexió indissociable entre l’una i l’altra. La humanitat no pot viure al marge de la natura i, a la vegada, la natura està profundament connectada amb la manera com la humanitat hi interactua. Positivament i negativament.

Mitjançant la intel·ligència artificial, Entangled Others crea noves realitats visuals no existents prèviament que es nodreixen dels paràmetres d’una realitat existent al món. En el context de la temàtica de la temporada, en què la natura i la humanitat són les protagonistes, l’obra artística proposada per Entangled Others per il·lustrar la temporada del Palau ens convida a descobrir la natura il·lusòria que inspirà Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) per al disseny i la construcció d’aquesta sala de concerts centenària. Una reinterpretació artística des del segle XXI d’una iniciativa artística també pionera al segle XX, el Modernisme.

Sobre Entangled Others

L’argentina Sofia Crespo i el noruec Feileacan McCormick formen Entangled Others Studio, amb seu a Lisboa. Mitjançant la intel·ligència artificial (IA), creen noves realitats visuals no existents prèviament que es nodreixen dels paràmetres d’una realitat que sí que existeix al món. És una forma de connectar els individus i eliminar la distància entre els uns i els altres. Més enllà d’una voluntat purament estètica i de crear realitats virtuals o irreals, l’obra sorgida en aquest estudi pioner en l’art creat amb intel·ligència artificial consisteix a endinsar-se encara més al món més que humà de la individualitat i dels altres.

Exposició “Entangled Others, la natura del Palau de la Música Catalana a través de la intel·ligència artificial”